Konverze a Calibre

Ring volný... (General Discussion)

Moderátor: Knihovníci

Analfabet
Příspěvky: 6
Registrován: 26 bře 2009 15:46
Bydliště: Morava

Konverze a Calibre

Příspěvekod ivo37 » 03 kvě 2009 10:37

V mojí čtečce (Sony PRS505) mám uloženy eknihy ve formátu .txt. Vše je bez problémů. Chtěl bych je ale třídit podle žánru, názvů a autora pomocí např. programu Calibre. Tenhle program jsem si nainstaloval a zkusil překonvertovat několik knih .txt(unicode) do formátu ePub. Konverze dle zprávy proběhla v pořádku, ale když jsem si zvolil view k prohlédnutí výsledného souboru, tak se místo některých znaků objevovaly obdélníčky, zkrátka čeština nebyla správná. Když jsem si konvertovaný soubor otevřel programem eBook Library, tak byla čeština taky nekorektní. Co dělám špatně?

Čtenář
Příspěvky: 41
Registrován: 11 črc 2007 14:33

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod Pege » 03 kvě 2009 15:08

No ja mam spise jiny problem, už jsem o tom psal v jinem topicu,
když se pokouším třídit díla podle autoru a názvů, tak po načtení do čtečky z programu kalibre se mi automaticky oloží naprosto vše pod názvem knihy a hned za tím mám i spisovatele, když prohodím první spisovetele a potom název v programu calibre, je to totéž jen začínají všechny knihy autorem a potom názvem.
Ve čtečce se mi ale neukládají autoři zvlášt a a zvlášt názvy knih, proto jsem nakonec vymyslel že budu autory psát také do tahu a potom v souborech mám uložených už asi 220 jmen autorů a kolem tisíci knih a je to lepší vyhledávání.
Jinak já ukládám vše jako txt unikode takže s převodem do e-pub nevím nezkoušel jsem to.

Analfabet
Příspěvky: 7
Registrován: 06 kvě 2009 21:28

takze ?

Příspěvekod euforik » 02 čer 2009 17:31

takze z toho prameni ze tento program CALIBRE je pekne naprd skuste na konverziu pouzit tento ABC Amber Palm Converter http://www.processtext.com/abcpalm.html

je to ale skor konverter z palm formatov ale tych sa mi zda aj tak najviac...

Pisálek
Uživatelský avatar
Příspěvky: 57
Registrován: 16 bře 2009 19:59

Příspěvekod Maxicek » 03 čer 2009 06:56

Ne ze bych s Calibre nemel zadne problemy, ale funguje mi a prevadi mi vsechno jak potrebuji. A rekneme si otevrene, ze proti programu od SONY, ktery dodali se cteckou je to OBROVSKY krok kupredu.
Není důležité vyhrát, ale přežít. I když vyhrát je taky fajn. Obzvlášť, když vyhraju já. (Patejl)
jak jsem četl? - papír - PC - Franklin Ebookman 901 - palm Tungsten T - Palm Treo 650 - Sony PRS-505

Čtenář
Příspěvky: 40
Registrován: 27 kvě 2008 00:22

Příspěvekod eKronos » 25 čer 2009 21:02

Nebudu zakládat další téma, s dovolením se vetřu s dotazem sem.

Rád bych si převedl pár knih z wordu, včetně obrázku(ů). Protože word není mezi podporovanými formáty, uložil jsem ho jako rtf. Na první straně obálka a pak už jen hory textu.
Jak ho donutím aby si vzal z té první strany obálku? Při konverzi je tam na to zaškrtávací box, ale ať se snažím jak chci, první stranu naprosto ignoruje. V lrf se obrázek uz neobjeví, zůstane jen čistý text.

Určitě je na to nějaká finta, jen jsem na ni zatím nepřišel. Pomůže prosím někdo?

Čtenář
Příspěvky: 40
Registrován: 27 kvě 2008 00:22

Příspěvekod eKronos » 25 čer 2009 21:47

Jde o to, že většinou je obrázek uvnitř wordovského dokumentu a vylupovat ho pokaždé ven je celkem otrava.
Když už je tam ta volba, že si tu obálku může (umí) sám vzít z první strany dokumentu, rád bych ji využíval. Jen přijít na to, jak na to.

Čtenář
Příspěvky: 40
Registrován: 27 kvě 2008 00:22

Příspěvekod eKronos » 29 čer 2009 20:38

Takže opět malé shrnutí. S pomocí Foolproofa jsem si ověřil, že postup, který dělám je správný a jen bohové vědí proč mi to nejde.

Takže nejdříve předkládám návod od Foolproofa:

1. Používám Office 2000
2. Z PDF nebo z čehokoliv připravím soubor DOC i s obrázky, snažím se aby ilustrace byly v jpg, png atp. vznikají někdy problémy.
3. Stáhl jsem si jako doplněk do Wordu od Microsoftů " export to compact html", nevím kde to bylo, sorry.
4. DOC převedu do Compact html, vytvoří se root + adresář, kterém jsou tyto obrázky indexovány.
5. Sbalím (myslím, že dnes už není nutné, Calibre si sbalí samo) do rar nebo zip, včetně adresářové struktury.
6. Tento archiv přidám do Calibre.
7. V Calibre zkonvertuji dp LRF

Má pravdu, dnes už Calibre nevadí, že to není sbalené, ale bez sbalení mi to mezi odstavci dělalo v LRF mezery. Nechápu proč, ale některé věci beru jako osud. Navíc, sbalené mi to připadá takové přehlednější.
Moje hlavní chyba byla v tom, že jsem místo RARu použil ZIP. Jen chvilková nepozornost a zcela náhodné sbalení do RARu a následný převod do LRF způsobilo, že všechny obrázky jsou na svých místech.

Takže pro převod v novějších verzích Wordu:

1. Používám Office 2003
2. DOC uložit jako "Webová stránka (*.htm; *.html)"
3. Zbalit (htm soubor i vytvořený adresář) do RAR archívu
4. Natáhnout archiv do Calibre (s případným následným doplnění meta)
5. Konverze do LRF

Na závěr snad jen poznámka, dokud nemáte čtečku počeštěnou, nesnažte se zkoušet konverze či jiné skopičiny se soubory s česky psanými názvy či textem. Je to zbytečná námaha a zažijete spoustu zklamání viz třeba rozhození meta při kopírování na čtečku - popsáno někým v některém ze statších témat. Po počeštění všechny tyto problémy zmizely jak mávnutím kouzelného proutku a dává svému majiteli (tedy mně) jen radost. :wink:

Čtenář
Příspěvky: 41
Registrován: 13 pro 2006 17:39

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod Sandal » 01 čer 2010 22:34

Taky mám prodblém s Calibre, pokaždý když zkonvertuju nějakou knihu tak mi to místo znaku s čárkami a háčky vyhodí kosočteverečky s otaznikem. Nevíte jak na to aby mi to zobrazovalo diakritiku normálně?

Knihomol
Příspěvky: 156
Registrován: 08 zář 2009 21:03

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod pepak.net » 02 čer 2010 08:36

Nenapsal jsi dost detailů pro zjištění příčiny. Ale obecně jsou dvě:

1) Konverze sama proběhne blbě, protože jsi nedostatečně nebo vůbec specifikoval kódování vstupu. Typicky se to projevuje, pokud jako vstup používáš textové soubory nebo PalmDOC (nejběžnější varianta PDB) - ty nenesou informaci o kódování a když ji nespecifikuješ ručně, dosadí si Calibre nějakou výchozí hodnotu, která skoro určitě neodpovídá skutečně použitému kódování.

2) Konverze proběhne dobře, ale tvoje čtečka neumí české znaky zobrazit. Řešení: aktualizovat fonty ve čtečce.

Analfabet
Příspěvky: 1
Registrován: 15 črc 2010 19:28

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod xawier » 28 črc 2010 20:16

Pri konverzii z formatov, ktore nenesu informaciu o pouzitom kodovani (napr. PDB), treba v Calibre nastavit Input character encoding. Drviva vacsina PDB suborov, s ktorymi som sa stretol, je vo windows kodovani, takze do policka Input character encoding staci dopisat windows-1250.

Analfabet
Příspěvky: 1
Registrován: 13 srp 2010 13:09

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod tippl » 13 srp 2010 13:34

konvertuju z rtf do ePubu ze zacatku to konvertovalo i obrazky ale ted mi to misto nich dela prazdna misto tak prosim jak se da nastavit v calibre konverze i s obrazky? a je mozne synchronizovat 2 calibre na 2 pocitacich?

Moderátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 5638
Registrován: 17 zář 2007 23:41

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod misojogi » 13 srp 2010 13:42

neviete nahodou ako dostat knihy z citacky naspat do PC?
Calibre to nevie urobit :-(
Neviete ako spravit kvalitny ebook? Citajte!
tlacitko HLADAT
podporujem dobu hajenia tri roky pre povodne CZ SK knizky, pre preklady pol roka
digitalizujte prednostne starsie tituly

Analfabet
Příspěvky: 2
Registrován: 09 led 2012 09:41

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod mickeysek » 09 led 2012 09:52

Mám menší problém s převáděním jakéhokoliv formátu v Calibre do epub - ať dělám co dělám, vždycky mi z toho vznikne v mojí čtečce jen jedna prázdná stránka ( i když jsou soubory různě veliké). Zkoušela jsem i měnit kódováni na jiné než windows-1250, ale nic. Nevíte, čím by to mohlo být? (když jsem převáděla přes 2epub.com, převedlo se všechno v pohodě, ale tam je omezený limit dat). Dík!!

Analfabet
Příspěvky: 2
Registrován: 09 led 2012 09:41

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod mickeysek » 09 led 2012 14:29

tak, už jsem to obešla jiným formátem, takže nic. :-)

Analfabet
Příspěvky: 1
Registrován: 13 led 2012 06:06

Re: Konverze a Calibre

Příspěvekod Hainz » 13 led 2012 08:09

Mám problém po spuštění Calibre - neustále mi hrabe FDD mechanika po krátkých intervalech. Po zavření programu je vše zase v normě. Zkoušel jsem hledat nějaké nastavení v programu, které by za to mohlo, ale nic jsem nenašel. Dělá to jak u Windows verze, tak u verze Portable. Můžete mi někdo poradit co s tím?

Doplňuji - tak výše uvedený problém nastává pouze s propojeným tabletem, takže po odpojení je vše OK. Netuším ale proč k tomu dochází.

Další

Zpět na Obecné diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník