Diakritika v Calibre při přeovdu

Ring volný... (General Discussion)

Moderátor: Knihovníci

Analfabet
Příspěvky: 2
Registrován: 20 čer 2010 23:20

Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Wlashack 2000 » 21 čer 2010 14:18

Zdravím všechny e-bookáře.

Jsem v oblasti e-books nováčkem a tak řeším svůj první problém. Používám Mac s knihovnou a konvertorem Calibre. Jako čtečku používám telefon s Androidem a programem Aldiko, které čte pouze formát EPUB. Narazil jsem na to, že konverze z RTF do EPUB funguje naprosto OK, ale například při konverzi z PDB nebo PDF Calibre ve výsledném souboru zcela zkomolí diaktritiku.

Můžete prosím pomoci?

Analfabet
Příspěvky: 2
Registrován: 20 čer 2010 23:20

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Wlashack 2000 » 21 čer 2010 15:47

Díky, vyzkoušel jsem všechny možné postupy. Konvertory, PSPad, notepad z Windows, až tvá rada s OO ODT zabrala, vše ostatní selhalo takže ti díky! :D

Analfabet
Příspěvky: 1
Registrován: 10 pro 2008 05:31

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Kryštof » 28 zář 2010 09:59

Wlashack 2000 píše:Zdravím všechny e-bookáře.

Jsem v oblasti e-books nováčkem a tak řeším svůj první problém. Používám Mac s knihovnou a konvertorem Calibre. Jako čtečku používám telefon s Androidem a programem Aldiko, které čte pouze formát EPUB. Narazil jsem na to, že konverze z RTF do EPUB funguje naprosto OK, ale například při konverzi z PDB nebo PDF Calibre ve výsledném souboru zcela zkomolí diaktritiku.

Můžete prosím pomoci?


Taky používám Calibre pro převod dokumentů z PDB. Je to snadnější. než to vypadá. Patrně je jakýsi bug v čtečce Calibri pro PDB, protože pokud si chci prohlédnout dokument PDB je čeština zdrbaná. Ale pokud tento zdánlivě zdrbaný dokument převedu do MOBI UNI (nativní formát Kindle 3), pak je čeština OK. Jedině je třeba nastavit v setup Calibli - CONVERSION - COMMON OPTION - INPUT CHARAKTER ENCODING hodnotu WINDOWS - 1250.

Pisálek
Příspěvky: 58
Registrován: 10 říj 2009 11:39

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod marekl » 28 zář 2010 11:04

Mělo by pomoci nastavit v konfiguračním dialogu konverze správné kódování zdrojového souboru. Buď se to dělá v nastavení, aby si to pak Calibre zapamatoval, nebo jednotlivě:

- Convert
- Look & Feel
- Input character encoding: sem napsat windows-1250 (u českých knih většinou bývá toto kódování) nebo jiné.

Já si při přípravě knih na Macu většinou zdroj převedu do utf-8 a pak v Calibre používám toto vstupní kódování. Ale výsledek čtu na iPadu, tak tohle může být jen teoretický návod. Nevím, co s tím aplikace v Androidu dělá.

EDIT: Aha, tak už to napsal i někdo přede mnou.

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Foolproof » 28 zář 2010 17:24

Když je tu otevřený thread o Calibre........

Používám čtečku SonyReader a pomocí Calibre jsem už převedl několik set knih do jejich proprietárního formátu LRF. Zakládám si na tom, že v případě existence ebooku s ilustracemi dávám tomuto přednost.

Naprostá většina konverzí probíhá z DOC - Calibre toto neumí, takže použiji uložení jako zjednodušené HTM. Toto Calibre umí naexportovat tak, že si sám program vyhledá související adresáře třeba s obrázky, vše sbalí jako ZIP a je to tam.
Z tohoto formátu lze již udělat LRF, většinou na první pokus, někdy je potřeba změnit velikost fontů.
-----------
Včera jsem začal dávat dohromady Julka Verna (čímž současně děkuji za velmi zdařilá díla zde na foru) a narazil jsem.
Narazil na soubor, který nemohu převést s ilustracemi ani za nic. Zkusil jsem to přes všechny možné formáty a.....a nic, pouze text. Všechny obrázky jsou GIF, kromě prvního, který je JPG, ten se zobrazuje. Ani jejich konverze do JPG (editoval jsem i skript HTM) nepomohla.

Jedná se o soubor Tajuplný ostrov

Kód: Vybrat vše
http://www.4shared.com/document/z5mB5UcP/Jules_Verne_-_Tajuplny_ostrov.html


Byl by někdo té dobroty a zkusil se na tento DOC mrknout v čem je sakra jiný :D než stovka ostaních, co jsem převedl ?

Díky předem
Sony Reader 505

Čtenář
Příspěvky: 42
Registrován: 26 črc 2007 18:33

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod milanv » 28 zář 2010 19:47

Poslední dobou Doc otevírám v OO a ukládám do Epub a konvertuju do Lfr (vypadá to strašně, ale mám na to makro).
Tvůj soubor šel převést - zkus jestli je OK.
Kód: Vybrat vše
http://www.edisk.cz/stahni/85908/Tajuplny_ostrov_-_Jules_Verne.lrf_1.77MB.html

P.S. žádné mimořádnosti v souboru jsem nenašel :-(

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Foolproof » 28 zář 2010 21:24

Hmm....

hrozně rád bych věděl, v čem je u mě zádrhel.
Ta tvoje verze je s obrázky, ztratily se sice typy písma (šikmé) a na můj vkus moc malá písmenka.......ale jinak fajn.

Nyní jsem zkusil online konvertor

Kód: Vybrat vše
http://www.2epub.com/


ten ctil i různé velikosti písmen, ale taky to není tak, jak bych si představoval a jak mi to doposud šlo. :evil:

Kde jsi vzal tu obálku ? Tu mně Word nezobrazuje vůbec.!!!!!!!!!
Sony Reader 505

Čtenář
Příspěvky: 42
Registrován: 26 črc 2007 18:33

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod milanv » 28 zář 2010 21:40

Aha, promiň - obálky už mechanicky přidávám automaticky - hledám je na googlu. Písmenka jsou malý schválně - ve čtečce jdou zvětšit, ale zmenšit ne - v Calibre mám proto zakázanou změnu velikosti písma.
S nevysvětlitelnými chybami při převodu se potkáš ještě mockrát - vítej v klubu...

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Foolproof » 28 zář 2010 21:46

Nyní jsem si stáhl Atlantis Word Processor, který umí export přímo do EPUB a ten vůbec nenačte žádné obrázky, kromě toho prvního, co je v JPG.
Tak teda nevím.
Sony Reader 505

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Foolproof » 28 zář 2010 22:03

milanv píše:. Písmenka jsou malý schválně - ve čtečce jdou zvětšit, ale zmenšit ne - v Calibre mám proto zakázanou změnu velikosti písma.
...


Tak jsem to převedl podle svých představ.

Otevřít ve WordPad, copy to clipboard, otevřít Word, paste. Export jako compact HTML. Calibre to převedl, ctí velikost písmen, kurzívu, obrázky jsou centrované, popisky taky správně, vysvětlivky jako linky na konec atd.

Zcela chápu jak to myslíš s tou velikostí písmen, ale pokud je to uděláno alespoň trochu správně v DOC, tak při velikosti papíru A5 to má vlastně ausgerechnet stejný vzhled jako originál.

A to se mi líbí.

Každopádně díky za spolupráci.
Sony Reader 505

Analfabet
Příspěvky: 8
Registrován: 26 lis 2010 13:21

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Karel01 » 30 lis 2010 23:57

Pánové odborníci, potřebuji poradit, jak převést PDF na PDB.
Používám telefon s androidem a mám nainstalovaný iReader, který umí pdb a txt.
Potřebuji převést soubor ve formátu PDF. Nainstaloval jsem si Calibre a provedl konverzi na pdb.Výsledek – diakritika v háji – místo toho samé otazníky. Zkusil jsem převod na epub a pak převod na pdb, čeština OK, ale rozdělená slova a rozhozené řádkování.
Vyzkoušel jsem i převod PDF do wordu pomocí PDF2Word v 3.0, ale také špatná diakritika, občas chybí ve slovech písmena s háčkem (nejvíce „ž“).
Jsem v tomto směru diletant, můžete mě někdo poradit,napsat postup pro méně zdatné.
Díky

Analfabet
Uživatelský avatar
Příspěvky: 17
Registrován: 09 dub 2009 06:57

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Ferdasek » 01 pro 2010 07:00

V Calibre, záložka Vzhled a Chování v položce "Kódování vstupních znaků" má být WINDOWS - 1250... Třeba to pomůže. ;-)

Analfabet
Příspěvky: 8
Registrován: 26 lis 2010 13:21

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Karel01 » 01 pro 2010 08:41

Tak jsem to zkusil, doplnil windows-1250. Nepomohlo to, výsledek stále stejný.

Čtenář
Příspěvky: 40
Registrován: 16 lis 2010 13:44

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod jester » 01 pro 2010 09:58

Zkus nejdřív zjistit v jakém kódování je to pdf. To jde třeba tak, že využiješ ptftohtml program - je součástí calibre. Je třeba přidat do proměnné PATH cestu do DLL adresáře, parametrem je pdf soubor a výstupní html soubor. Pak si v browseru otevřeš teh HTML soubor a změnou kódování najdeš v které kódové stránce je PDF (teď už HTML) uloženo. Správné je to kódování při kterém textu rozumíš.

Analfabet
Příspěvky: 8
Registrován: 26 lis 2010 13:21

Re: Diakritika v Calibre při přeovdu

Příspěvekod Karel01 » 01 pro 2010 10:23

Tak jsem našel pdftohtml program, spustil a napsalo mě to - Aplikace nemohla být spuštěna, protože součást freetype.dll nelze najít.

Další

Zpět na Obecné diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků