Problem s typem písma

Ring volný... (General Discussion)

Moderátor: Knihovníci

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Problem s typem písma

Příspěvekod Foolproof » 17 úno 2010 17:45

Knihy ve formátu DOC převádím pro SonyReader do formátu LRF nejradějí přes HTML.
Spolehlivě se převedou obrázky, nadpisy, kapitoly......
Při převodu skoro vždycky brble, že nějakou pitomost neumí a že to udělá tak či onak (např. že obtékané obrázky dá na doraz doprava a tak), zanedbatelné.
-----
Nyní jsem narazil na hlášku "Zvětšené písmo bude nahrazeno horním indexem a zmenšené písmo bude nahrazeno dolním indexem" V souboru je takových změn 546 a výsledek je strašný.
Řekl jsem si, že tedy nechám zvětšené a zmenšené písmo dopředu vyměnit, nahradit , ale nepodařilo se mně najít co bych měl pro výměnu zadat. Zdá se mi, že ve Wordu 2007 nic takového není a ani ntuším, jak bych udělal pro tuto náhradu nějaké makro.

Poradí někdo ?
Sony Reader 505

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod Foolproof » 17 úno 2010 22:07

Seznam stylů, to to co mě dosud nenapadlo, když to převedu do PDF tak, jak to je, tak si to vloží do souboru asi 15 druhů písma.....

Tak se stylem jsem nepochodil, je tam použit jediný a to normální...

Já totiž taky netuším, co je to zvětšené písmo.....

Jinak blbě jsem si to pamatoval, ne zvýšené či snížené písmo, ale je tam napsáno zvýšený text a snížený text.

Proto jsem asi v těch písmech neuspěl. :D
Sony Reader 505

Analfabet
Příspěvky: 5
Registrován: 07 lis 2009 11:41

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod frantax » 17 úno 2010 22:29

Prevadim DOC na LRF take pres HTML a podobny problem jsem jeste nemel. Kdyztak sem hod odkaz na ten ebook. Muzu se na nej zkusit podivat. Treba na neco prijdem.

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod Foolproof » 18 úno 2010 15:18

Jakési řešení jsem našel, trochu neelegantní, ale...

Převedl jsem to do HTML i s těmi 546 řádky horního indexu a potom v editoru jsem nechal celý text změnit na horní index a pak zrušil, tím pádem bylo všechno stejně a pak jsem ručně obnovil nadpisy a kapitoly. Ruční práce.

Uvítám jakékoliv názory a postřehy vztahující se k převodu do LRF.

Soubor, se kterým jsem zápasil, je K.May - Ostrov šperků 1 na Trance.

Byl dělán z PDF nějakým demomergerem, jsou tam i zbytky headerů, celkový stav, nic moc, ale obrázky s komentářem v knize těší srdce mé. :D

Kód: Vybrat vše
http://xtrance.info/index.php?dir=May_Karel/&file=May_K_Ostrov_sperku.zip
Sony Reader 505

Analfabet
Příspěvky: 5
Registrován: 07 lis 2009 11:41

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod frantax » 18 úno 2010 18:32

Aha, no, pristup na trance zatim nemam, ale zkusim zazadat. Pak bych se na to mrknul...

...takze pristup bych uz mel. Diky mrtinovi :) .

Problem zvyseneho a snizeneho textu se da odstranit celkem jednoduse. Staci oznacit vse (ctrl+a) kliknout pravym tlacitkem na oznaceny text, vybrat "Pismo", zalozka "Prolozeni znaku" a v boxu "Umisteni" vybrat "normalni". Potom dat "OK" a cely text se prevede na normalni umisteni. Problem by mozna byl, kdyby zvysene nebo snizene umisteni bylo nekde schvalne nastaveno, ale zda se mi, ze je to nastaveno jen nahodne na nekterych radcich takze neni problem ho zrusit v celem textu.

Trochu vetsim orisek asi bude zahlavi stranek, ktere je soucasti normalniho textu, a je tim padem i v preveden HTML. Zkusim neco vymyslet...

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod Foolproof » 18 úno 2010 21:36

Mrknu se na to, jinak dle tvého popisu se mi jeví tvůj postup shodný s mým, obarvený na modro :mrgreen: , já jsem to dělal až v HTML, kde je to změněné evidentně vidět....
To Ctrl A má zase nevýhodu v tom, (v obou případech) že změní i to, co nechci, tedy názvy kapitol atp.

Zkusím to už ve Wordu.
Sony Reader 505

Analfabet
Příspěvky: 5
Registrován: 07 lis 2009 11:41

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod frantax » 18 úno 2010 21:48

Pokud to udelas primo ve Wordu, tak to ma prave tu vyhodu, ze to zmeni jen ten jeden parametr, ktery v dialogu pro nastaveni pisma zmenis. Vsechny ostatni zustanou bezezmeny - takze kapitoly porad zustanou. Problem je, ze v tomle docu kapitoly nejsou kapitoly ale jen text s jinym fontem (pokud jsem se dobre dival), takze pri prevodu na HTML se neprevedou jako nadpisy...

Knihomol
Uživatelský avatar
Příspěvky: 109
Registrován: 23 led 2008 21:02

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod Foolproof » 18 úno 2010 22:40

Tak funguje to, na to jsem nepřišel.
Ovšem po převodu má soubor díky hovadskému písmu (23 bodů) přes 1000 stran.

Na polovinu jsem to stáhl tím, že jsem zadal "base font size" 7 bodů, ale řádkování mně zůstalo 23.
Podle manuálu má přednost script před nastavením u řádkování a je potřeba to změnit pomocí "Extra CSS" skriptu, který má prý opět prioritu proti HTML skriptu. A tady jsem zdechl, to bych musel ovládat HTML.

Změna velikosti řádkování nemá vliv, protože ve skriptu je to redefinováno furt dokola a ten má přednost.
-----------------------------
Zkus si ještě zajímavost, psal jsem to i autorovi Calibre.
Udělej převod na PDF a:
1. V Adobe Acrobat Readeru je to prostě perfektní a nemusí se dělat ty opičky viz výše.
2. V readeru od Calibre je "ž" zaměněno za "ţ", stejně tak velké a stejně toto se stane při převodu PDF do LRF, který umí přímo a dobře.

Ale napíši-li ve Wordu "žščř..." jako nový dokument a udělám totéž, převede se to bez chyby. A z toho jsem taky magor. :D
Sony Reader 505

Analfabet
Příspěvky: 5
Registrován: 07 lis 2009 11:41

Re: Problem s typem písma

Příspěvekod frantax » 18 úno 2010 23:17

Ja delam vsechny prevody do LRF s nastavenim "base font size" na 9. Pro me idealni velikost a navic u vsech knih potom stejna...

Kdyz jsem zkusil vygenerovane HTML prevest na LRF tak ma 350 stranek. Radkovani vypada v poradku. Je mozne, ze kazda verze Wordu generuje trochu odlisne HTML. Ja mam starsi verzi - Office XP.

Jediny problem jsou ta zahlavi, ktera jsou prolozena v textu a nenapada me, jak je automaticky odstranit. Asi to bude chtit udelat rucne... :(

Zpět na Obecné diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků